آخرین اخبار
کد مطلب: 102252
شير، سنتي يا صنعتي/ چرا گرايش به مصرف شير سنتي بيشتر است؟
تاریخ انتشار : 1394/03/25 10:23:28
نمایش : 3354
با توجه به کاهش گرايش مصرف شيرهاي صنعتي و عدم نظارت برعرضه شيرهاي سنتي، در صورت عدم جلوگيري از عرضه شير خام و محصولات لبني غير پاستوريزه، فروش ساير محصولات غذايي غير بهداشتي نيز افزايش خواهد يافت.
به گزارش سلام لردگان، به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، شيرهاي سنتي پرچرب در حالي در بازار عرضه مي‌شوند که از نظر استاندارد و آزمايشات کيفي کنترل و بررسي نمي‌شوند.

تخلف برخي توليدکنندگان در عرضه شيرهاي بي‌کيفيت با افزايش قيمتي خودسرانه، سايه‌اي از بي‌اعتمادي را در کاهش گرايش به مصرف شيرهاي صنعتي رقم زد که اين امر توليد شير پاستوريزه را با کاهش توليد و تقاضا مواجهه خواهد کرد.

بدليل باورهاي نادرست، تبليغات و برخي شايعات نادرست در راستاي مصرف محصولات لبني کارخانه‌اي بويژه در دو سال گذشته و حتي طرح غير واقعي وجود مواد افزودني غير مجاز در شير توليدي صنايع لبني، متاسفانه بخش قابل توجهي از هموطنان به مصرف لبنيات سنتي روي آورده که اين روند، سلامت جامعه را به شدت تهديد مي‌کند. پرچرب بودن شيرهاي سنتي به معناي خالص بودن آن نيست کما اينکه کم چربي دليلي بر بي‌کيفيت بودن محصول نيست.

محمدرضا اسماعيلي مدير عامل اتحاديه صنايع لبني پاستوريزه ايران تفاوت بين شيرسنتي و صنعتي را انجام نشدن آزمايشات کنترل کيفي دانست و افزود: در تهيه شيرهاي سنتي استانداردهاي لازم رعايت نمي‌شود و با انجام نشدن آزمايشات کنترل کيفي تب مالت و بسياري از بيماري‌هاي ميکروبي به انسان انتقال خواهد يافت.

مدير عامل اتحاديه صنايع لبني اظهار داشت: پرچرب بودن شيرهاي فله‌اي به معناي خالص بودن شيرهاي سنتي و ناخالص بودن شيرهاي صنعتي نيست چرا که شيرهاي صنعتي هم از درصد چربي کم و بيشتر برخوردار هستند .

وي با بيان اينکه سلامت محصولات لبني از ارزش و اهميت بسزايي برخوردار است، تاکيد کرد: شيرهاي صنعتي قبل ورود به کارخانجات از طريق آزمايشگاه‌هاي کنترل کيفي بررسي مي‌شود و درصورت تاييد سلامتي محصول اجازه توليد و عرضه خواهند داشت .

اسماعيلي ميزان توليد شير 5 تا 6 ميليون تن در سال دانست و خاطر نشان کرد: در سال گذشته حدود 550 ميليون دلار ارزآوري از صادرات شير به کشورهاي عراق، افغانستان و ترکيه برآورد شده است.

مدير عامل اتحاديه صنايع لبني پاستوريزه ايران با بيان اينکه خريد شير خام به قيمت 1400 تومان براي کارخانجات صرفه ندارد، چرا اينکه مردم قدرت خريد ندارد اظهار داشت: در سال جاري افزايش قيمتي درشير نداشته ايم و هر کيلو شيرخام براي کارخانجات 1250 تومان است.

وي تصريح کرد: جوشاندن شيرهاي سنتي تاثيري در افزايش کيفيت و کاهش آلودگي ميکروبي موجود در شير ندارد و اين تصور اشتباه است.

ناصر استاد احمدي مدير عامل شرکت تعاوني گاوداران محاد در ادامه خاطر نشان کرد: شيرهاي سنتي زير نظر اتحاديه کنترل کيفي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي رسيدگي و نظارت نمي‌شوند و سالم و بهداشتي بودن اين محصولات کاملاٌ مبهم است .

احمدي گفت: قيمت شير صنعتي و شير سنتي تفاوت چنداني ندارد و در برخي مواقع شير سنتي بدون کنترل کيفي با قيمت بيشتري نسبت به شيرهاي صنعتي عرضه مي‌شود و در حال حاضر قيمت يک کيلو شير سنتي 1800 تومان است.

وي افزود: در گاوداري‌هاي سنتي شير با قيمت کمتر از 1000 تومان خريداري و در نتيجه با قيمت کمتر به مصرف کننده عرضه مي‌‌شود که تضميني در سلامت توليد و مصرف آن وجود ندارد.

مديرعامل شرکت تعاوني گاوداري محاد فرهنگ‌سازي يکي از مهم ترين روش افزايش سرانه مصرف شير دانست و تاکيد کرد: تنها با فرهنگ سازي مي‌توان سرانه مصرفي شير را در کشور افزايش و اين ماده غذايي ارزشمند را ميهمان سبدهاي خريد مصرفي کرد.

وي با بيان اينکه افزايش کيفيت و کاهش قيمت تمام شده شير در افزايش قدرت خريد تاثير گذاراست به پرداخت يارانه دولتي در حمايت از توليدات داخلي و دامداران تاکيد کرد.

سيد راضي نوري عضو کميسيون کشاورزي مجلس شوراي اسلامي حمايت از توليد و مصرف کننده را لازم و ضروري دانست و تاکيد کرد: با تعديل در قيمت شير و ساير فرآوردهاي لبني بايستي توليد و مصرف دوسويه حمايت شوند.

رحمت الله نوروزي نماينده مردم علي آباد کتول در مجلس شوراي اسلامي پرداخت يارانه شير را حمايت از مصرف کننده و افزايش سرانه مصرفي دانست .

قيمت انواع لبنيات سنتي و صنعتي به شرح جدول زير است :

قيمت يک ليتر

لبنيات صنعتي

قيمت هر کيلو

لبنيات سنتي

2400

شير کم چرب

1600

شير کم چرب

2500

شير پرچرب

2300

شير پرچرب

1500

شيرکيسه اي

2000

ماست کم چرب

3200

ماست کم چرب

3000

ماست پرچرب

3900

ماست پرچرب

7000

ماست چکيده

 

در تحليل اين گزارش بايد افزود: پس از اجراي قانون هدفمند سازي يارانه‌ها و آزاد سازي قيمت شير و ساير فرآورده‌هاي لبني صنعت شير در سايه بي‌توجهي مسئولين در سال گذشته ،تعهد خود را اثبات کرد و با کمتر از 4 درصد سود اين محصول توليد شد.

اگرچه دولت از نظر تامين درآمدها با مشکل مواجهه است اما بي‌توجهي به کاهش ميزان سرانه مصرف شير و عدم حمايت از توليد کننده داخلي منجر به افزايش چند برابري هزينه‌هاي درماني در چند سال آينده خواهد شد چرا که ميزان مصرف شير در ايران کمتر از ديگر کشورهاي اعلام شده است، اما خوشبينانه‌ترين حالت ميزان مصرف سرانه شير در ايران حدود 85 کيلوگرم و بر حسب محاسبات کمتر از 70 کيلوگرم برآورد شده است.

با افزايش قيمت شير و ساير فرآورده‌هاي لبني قدرت خريد مردم کاهش خواهد يافت و با ورشکستگي کارخانجات صنايع شير پاستوريزه توليد و صادرات به افول خواهد رفت و درآينده علاوه برتهديد سلامت جامعه، با مشکلات بيشتري مواجهه خواهيم شد .

گزارش : مريم جليلي پور

انتهاي پيام/

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 



جهت عضويت در کانال های خبري سلام لردگان روی تصاویر کليک کنيد
پیوند
سايت رهبري

دولت

مجلس